Přeskočit navigaci Úvodní stránka | O projektu | Redakční rada | Napsali o nás | Kontakt | RSS
 

Novinky

Ulehčete život svému srdci, uleví se i vám

Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili. Toto pořekadlo známe všichni. Ale upřímně: kdo z nás se ho drží? Je dobré zamyslet se nad sebou dřív, než bude pozdě. Životospráva totiž může zkrátit, ale i prodloužit a zkvalitnit život. Záleží jen na našem výběru.

Bez kyslíku to nejde

Srdce je pumpa, která nepřetržitě vhání krev do celého těla. Na rozdíl od nás si nemůže nikdy odpočinout. Dlouhodobé přetěžování srdce společně s dalšími rizikovými faktory může časem vést k srdečnímu selhání. Při tomto chronickém onemocnění srdce postupně ztrácí schopnost efektivně pumpovat krev. A orgány pak trpí nedostatkem kyslíku.

Každé kilo navíc srdci přidělává práci

I menší nadváha srdci škodí. To dokazuje studie, která dvacet let sledovala přes 21 000 amerických lékařů. Jednoznačně prokázala, že riziko srdečního selhání roste úměrně s přibývajícími kily. Takže si svoji váhu hlídejte. V zájmu svém i svého srdce.

Například u průměrného muže totiž zvyšuje každých 3,2 kilogramu nadváhy riziko srdečního selhání za dvacet let o 11 procent.

Na co si dát pozor? V první řadě na to, co jíme

Co srdci rozhodně neprospívá, je nevhodná strava. Častá konzumace tučných jídel a vajec zvyšuje riziko srdečního selhání o 8–20 procent. Naopak každodenní podávání celozrnného pečiva toto riziko snižuje o 7 procent. Říkají to vědci z Univerzity z Texaského zdravotního centra v Houstonu.

Pozor na dostatek vitaminů

Vědci ve Spojených státech byli překvapeni, když zjistili, že i nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko srdečního selhání a cévních onemocnění. A to hlavně u obézních jedinců. U nich se totiž tento vitamin pravděpodobně ukládá do tukových buněk a jinde v organismu je ho tím pádem nedostatek.

Hýbejte se. Budete veselejší a zdravější

Pohyb prospívá tělu i duchu. Děsí vás představa nekonečných hodin dřiny a potu? Nepodléhejte panice. I tělesná aktivita pouze 3× do měsíce může snížit riziko srdečního selhání až o 18 procent.

Říká se, že každý je svého štěstí strůjcem. Totéž se dá říct o zdraví. Medicína není všemocná a vše se nedá vyléčit pouze léky. Základem jste vy a vaše snaha. Ta nic nestojí a je bez předpisu.

(pad)

Zdroj: www.reuters.com


PORADNA

Dotaz:

Dobrý večer.Mám dotaz.

Odpověď:

...

Vstup do PORADNY

 

VIDEO

 

Koronární bypass

Cílem operace je zajistit dostatečný přísun krve pro srdeční sval, zlepšit tak jeho funkci a snížit riziko náhlé smrti (infarktu myokardu).



Koronární bypass

Zobrazit VIDEO ARCHIV

DATABÁZE ODBORNÍKŮ