Novinky
Čokoláda pro zdravé srdce: zvolte tu správnou
Čokoláda obsahuje antioxidanty a protizánětlivé látky, které mohou snížit výskyt srdečně-cévních příhod. Britští autoři se rozhodli vyhodnotit starší velké studie na toto téma, jichž se účastnilo celkem úctyhodných 100 000 lidí. Jejich závěry jsou tak dostatečně reprezentativní. U účastníků těchto studií, kteří jedli větší množství čokolády, bylo zjištěno asi o třetinu méně srdečních a cévních příhod – to by znamenalo, že čokoláda svědčí srdci podobně jako moderní léky.
Pozor na kalorie
Naneštěstí ale čokoláda obsahuje velké množství kalorií. Jedna tabulka s deseti dekagramy čokolády obsahuje tolik energie jako průměrný oběd nebo večeře. Teoreticky by denní potřebu energie pokryly tři až čtyři takové tabulky. Při pravidelné konzumaci čokolády a nedostatečném výdeji energie tak hrozí obezita, která přináší další zdravotní komplikace – například diabetes nebo kornatění věnčitých tepen. Tím se potom pozitiva konzumace čokolády zcela anulují.
Hořká je správná volba
Autoři této nové souhrnné studie upozorňují, že hodně záleží i na druhu čokolády. Tento aspekt totiž předchozí výzkumy při zjišťování náklonnosti ke sladké pochoutce nebraly v potaz. Hořká čokoláda obsahuje zdraví prospěšných látek více a není tak kalorická, zatímco ta mléčná dodává organismu mimo jiné i hodně tuku a cukru. Pokud tedy čokoládě neodoláme, ale na zdraví nám záleží, je vždy lépe sáhnout v obchodě po tabulce hořké čokolády. Ovšem jen tehdy, pokud netrpíme nadváhou, nebo dokonce obezitou, pak by měla být čokoláda tabu.(jav)
Zdroj: http://www.springermedizin.de/schokolade-ist-gesund-wenn-sie-nicht-dick-macht/862884.html