Přeskočit navigaci Úvodní stránka | O projektu | Redakční rada | Napsali o nás | Kontakt | RSS
 

Novinky

Jezte čerstvé mléčné výrobky. Snižují riziko úmrtí na nemoci srdce a cév

Dvě francouzské studie si daly za cíl zkoumat výskyt faktorů rizika vzniku onemocnění srdce a cév ve vztahu k potravinám ve třech francouzských regionech (Lille, Strasbourg a Toulouse). První studie se zúčastnilo 3 078 osob ve věku 35–64 let (přibližně 50 % mužů a 50 % žen). Bylo srovnáváno vypočítané riziko vzniku a úmrtí na srdečně-cévní problémy v průběhu nejbližších 10 let. Druhá studie byla prováděna po dobu 15 let a bylo do ní zařazeno 976 mužů ve věku 45–65 let.

Za hodnoticí rizikové faktory byly považovány:

  • vysoký krevní tlak,

  • cukrovka,

  • zvýšená hladina tuků,

  • obezita,

  • metabolický syndrom (tj. kombinace výše zmíněných faktorů).

Spotřeba mléčných výrobků versus pokles rizika úmrtí

Celková spotřeba mléčných výrobků, mléka a čerstvých mléčných výrobků výrazně snižuje riziko vysokého tlaku a vysoké hladiny tuků. Lidé konzumující více čerstvých mléčných výrobků (mléko, jogurt, sýry) trpěli méně často metabolickým syndromem, což je závažná choroba, která podporuje a urychluje kornatění cév a může vyústit v srdečně-cévní problémy (mimo jiné v srdeční infarkt či cévní mozkovou příhodu).

V první studii se riziko úmrtnosti po deseti letech snížilo o 30 %. Ve druhé studii u lidí s nejvyšší spotřebou mléčných výrobků, jogurtů, sýrů, ovoce, zeleniny a obilných výrobků poklesla na konci patnácti let sledování celková úmrtnost na onemocnění srdce a cév o 59 %.

Vysvětlení preventivního účinku potravin

Výsledky těchto studií lze vysvětlit nižší hladinou „zlého“ LDL-cholesterolu v krvi. Pokud jde o sýry, ve studii mají neutrální vliv na rizikové faktory a na „zlý“ cholesterol, ale vysoká konzumace sýrů (více než 60 g/den) zvyšuje hladinu „hodného“ HDL-cholesterolu v krvi.

Podle profesora Ferrières (z nemocnice v Toulouse) do značné míry vysvětlují tyto účinky dvě složky mléka. Vápník zvyšuje citlivost tkání na působení hormonu inzulínu, jehož funkcí je snižování krevní hladiny cukru. Také je dobře zdokumentováno, že snižuje krevní tlak. Mléčné bílkoviny brání střevnímu vstřebávání tuků. Jiné mechanismy (jako vitamín D, tuky, střevní mikroflóra) se podílejí v menší míře.

Doporučená denní konzumace potravin, při níž byly ve studiích pozorovány příznivé účinky:

  • 1–2 sklenice (à 150 ml) mléka,

  • 1 jogurt nebo 120 gramů tvarohu,

  • 30 gramů sýru,

  • 500–600 gramů ovoce a zeleniny,

  • 150 gramů chleba.

(alx)

Zdroj:
http://www.cerin.org/a-la-une/consommation-de-produits-laitiers-associee-a-une-moindre-mortalite-cardio-vasculaire.html;
http://www.lequotidiendumedecin.fr/specialites/cardiologie-vasculaire-hta/les-produits-laitiers-frais-aident-la-prevention-cardiovascul


PORADNA

Dotaz:

Dobrý večer.Mám dotaz.

Odpověď:

...

Vstup do PORADNY

 

VIDEO

 

Koronární bypass

Cílem operace je zajistit dostatečný přísun krve pro srdeční sval, zlepšit tak jeho funkci a snížit riziko náhlé smrti (infarktu myokardu).



Koronární bypass

Zobrazit VIDEO ARCHIV

DATABÁZE ODBORNÍKŮ