Přeskočit navigaci Úvodní stránka | O projektu | Redakční rada | Napsali o nás | Kontakt | RSS
 

Novinky

Američané omezili nezdravé tuky: stále je to málo

Transmastné kyseliny (TFA) v potravě jsou jedním z hlavních viníků zvyšování hladiny celkového cholesterolu. Tím zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění i úmrtí. Kromě toho mohou přispívat ke vzniku diabetu 2. typu a některých nádorových onemocnění.

Zdrojem TFA jsou ztužené tuky. Technologie výroby rostlinných tuků se v současné době již změnila, ztužování neboli hydrogenace byla nahrazena postupem výhodnějším, transtuky jsou však stále obsaženy zejména ve sladkém pečivu, cukrářských výrobcích a pokrmech z rychlého občerstvení připravovaných na přepáleném tuku.

Řekni, co jíš…

Nová práce amerických vědců si všímala vývoje stravovacích návyků v populaci v období mezi lety 1980 a 2009. Studie pomocí dotazníků zkoumala stravovací návyky více než 12,5 tisíce Američanů. Účastníci v sérii šesti studií vedených v průběhu 30 let detailně zaznamenávali potraviny přijaté v průběhu 24 hodin. Vědci poté porovnali typ a množství uvedených živin s aktuálními dietologickými doporučeními.

Třetina nestačí

V průběhu 30 let se příjem transmastných kyselin snížil o třetinu a současně klesla i spotřeba nasycených mastných kyselin. Spotřeba tuků však stále překračuje lékařská doporučení.   

Celková spotřeba tuků se snížila z průměrných 39 procent denního kalorického příjmu na 33 procent. Příjem transtuků se snížil z 2,9 procenta na 1,9 procenta. To znamená průměrně 32procentní pokles. Americká kardiologická asociace však doporučuje příjem TFA snížit na méně než 1 procento denního kalorického příjmu.

Nasycených kyselin je stále moc

Nasycené tuky, obsažené zejména v tučném mase, živočišných tucích a másle, představují více než 11 procent denně přijímaných kalorií. Jejich zastoupení v potravě se v posledních třech dekádách snížilo, ale stále přesahuje doporučených 5 až 6 procent.

Řešením jsou ryby

Naproti tomu spotřeba vícenenasycených, omega3-mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví prospěšné, zůstává stabilní. Stále však nedosahuje potřebných hodnot. Přitom právě tyto tuky, obsažené v tučných rybách (losos, makrela, sleď), snižují krevní tlak a hladiny krevních tuků a tím prospívají srdci.

Regulační autority se snaží o další omezení spotřeby transtuků. Jejich zastoupení by mělo být povinně uvedeno na obalech potravin, které je obsahují. Opatření umožní spotřebitelům takovým pochutinám se vyhnout. Sami výrobci také již použití transmastných kyselin omezují. Cílem takových opatření je zcela eliminovat TFA z potravy.

Zdroj: Journal of the American Heart Association, online říjen 2014

(raf)


PORADNA

Dotaz:

Dobrý večer.Mám dotaz.

Odpověď:

...

Vstup do PORADNY

 

VIDEO

 

Koronární bypass

Cílem operace je zajistit dostatečný přísun krve pro srdeční sval, zlepšit tak jeho funkci a snížit riziko náhlé smrti (infarktu myokardu).



Koronární bypass

Zobrazit VIDEO ARCHIV

DATABÁZE ODBORNÍKŮ